prevnext
Menu

Gewicht

box1Er zijn allerlei factoren die overgewicht tot gevolg hebben. Hormonen, erfelijke aanleg, levensstijl, medicijngebruik of ziekte. Toch is in de meeste gevallen het overgewicht terug te voeren op simpelweg te veel of verkeerd eten. Als er meer calorieën worden ingenomen dan er verbruikt worden, slaat het lichaam het overschot op als voorraad voor mindere tijden. Helaas komen die mindere tijden meestal niet en blijven de kilo’s er aan zitten. Dat kan heel geleidelijk gaan, maar al is het maar een halve kilo per jaar, op den duur is er sprake van overgewicht.
Overgewicht brengt allerlei risico’s met zich mee voor uw gezondheid. Op de lange termijn kan het ziektes veroorzaken als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, sommige vormen van kanker, galziekten en gewrichtsaandoeningen.

Om een goed beeld te krijgen van uw lichaamssamenstelling zal ik de volgende metingen verrichten:

  • Body Mass Index (BMI)
  • Tailleomtrek
  • Lichaamsvetpercentage

tailleomtrak

BMI
De BMI geeft een indicatie hoe gezond uw gewicht is in relatie tot uw lengte. De index wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilogram te delen door het kwadraat van de lengte in meters.

<18,5 ondergewicht
18,5-25 gezond gewicht
25-30 matig overgewicht
>30 ernstig overgewicht

Bereken op de website www.voedingscentrum.nl uw BMI.

De BMI houdt geen rekening met uw lichaamsbouw, leeftijd en geslacht. Uit de BMI-meting kunt u niet afleiden of uw gewicht met name bestaat uit spieren of uit lichaamsvet.

 

Tailleomtrek
Een andere methode om te beoordelen of u een gezond gewicht heeft, is het meten van de tailleomtrek. Ik gebruik hiervoor een meetlint en meet het smalste gedeelte van uw middel ter hoogte van uw navel.
In de tabel is af te lezen wanneer er sprake is van overgewicht. De tabel is van toepassing op de leeftijd 18 tot 70 jaar.

Vrouwen

< 68 cm
68-80 cm
80-88 cm
> 88 cm

Mannen

< 79 cm
79-94 cm
94-102 cm
> 102 cm

Indicatie

Mogelijk ondergewicht
Gezond gewicht
Mogelijk risico
Verhoogd risico

Lichaamsvetpercentage
We staan er meestal niet bij stil als we gewicht willen verliezen. We gaan op de weegschaal staan en constateren dat we een kilo kwijt zijn. Maar wil dat zeggen dat u ook écht een kilo kwijt bent? Het gewichtsverlies kan ook enkel bestaan uit vocht.
Bij gewicht verliezen is het van belang dat u het eerder opgeslagen lichaamsvet gaat verbranden. Daarom is het van belang om uw lichaamsvetpercentage te weten en dat als uitgangspunt te nemen.

Het lichaamsvetpercentage is de hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot het lichaamsgewicht. Met een weegschaal die naast het gewicht ook het vetpercentage meet (Omron HBF 508) zal ik uw vetpercentage meten. Een gezond vetpercentage verschilt per leeftijd en geslacht:

Leeftijd

< 30 jaar
30-40 jaar
> 40 jaar

Vrouwen

25%
27,5%
30%

Mannen

15%
17,5%
20%

Viscerale vetniveau
Naast het lichaamsvetpercentage meet ik ook uw viscerale vet. Het viscerale vet is de hoeveelheid vet in uw buikholte, zowel in als rond de vitale organen.  Te veel buikvet is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
< 12% = een gezonde hoeveelheid visceraal vet.
> 12% = overmatig, dus ongezond.

Wilt u verantwoord gewicht verliezen dan zijn de volgende punten van belang:

  • een volwaardig gevarieerd eetpatroon met voldoende calorieën
  • een gemiddeld gewichtsverlies van 0,5-1 kilo per week
  • weinig (verzadigd) vet eten
  • matig zijn met voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd
  • het drinken van alcohol beperken
  • rustig eten en regelmaat aanbrengen in uw eetpatroon
  • meer bewegen

Uzelf op een streng dieet zetten is niet verstandig. Het is niet vol te houden en de kilo’s die er met veel pijn en moeite af zijn gegaan, zitten er binnen de kortste keren weer aan. Het jojo-effect.

  • door een te lage calorie-inname vertraagt uw stofwisseling en wordt afvallen dus steeds moeilijker
  • uw lichaam gaat zijn eigen spiermassa verbranden bij gebrek aan energie
  • uw lichaam gaat lichaamsvet juist opslaan als reserve in plaats van het te verbranden
  • het snelle gewichtsverlies wordt voornamelijk veroorzaakt door vochtverlies in plaats van verbranding van lichaamsvet
  • de schildklierwerking kan verminderen

Uw inspanningen geven geen blijvend resultaat, maar enkel een gewichtsverlies van korte duur omdat u uw eet- en beweegpatroon niet heeft veranderd.

Ik leer u om op een  gezonde en verantwoorde manier gewicht te verliezen met blijvend resultaat. Met voedingsadviezen, beweegtips en inzicht in uw eigen gedrag kunt u zelf uw leefstijl verbeteren. En ik help u graag daarbij!

 

Terug | Naar Voeding | Naar Beweging